Пътуване свободно от вируси с иновативни UV системи за дезинфекция на въздуха в автобусите

16.04.2021
Колкото и дълго да е пътуването с автобус, можете да бъдете сигурни, че въздухът на борда е пречистен и е без бактерии, вируси и най-важното - COVID-19.

Въздухът в автобуса се дезинфекцира в затворен тип облъчвател, който убива всички микроорганизми без да отделя вредно лъчение в помещението.
Това е част от завършения вече цикъл на дезинфекция, който се прилага при превоза на пътници - от външната дезинфекция на корпуса на автобуса през вътрешната дезинфекция на салона до осигуряването на чист въздух по време на пътуването.   

Светодиодните UVС облъчватели, инсталирани в автобусите на „Юнион Ивкони", "Етап Адресс" и "Груп плюс" са сертифицирани за съответствие след тестване в Лабораторията по "Дезинфекция, стерилизация и биоиндикатори" към Националния център по заразни и паразитни болести. Устройствата облъчват с голяма мощност преминаващия през уреда въздух, в който се намират вируси, бактерии и други зловредни микроорганизми и ги унищожават напълно. Изпитването на този вид UV системи показва над 98% редукция, което на практика означава пълно изтребване на микрофлората и то след работа на уреда в продължение само на час и половина. Това сочат изчисленията за обема на един голям автобус.

Пряко впечатление от работата на тези устройства има д-р Димитър Панев, ортопед травматолог с дълъг професионален опит в Самоков и в София. От половин година в болницата, в която той основно работи, са монтирани същия тип затворени UV системи и се отчита ефект на пълна безопасност за пациентите и медицинския персонал. Ултравиолетовите лъчи се използват от години в болничните заведения за дезинфекция, припомня д-р Панев. Но в случая те действат в затворения корпус на уреда като унищожават ДНК/РНК на микроорганизмите и така блокират тяхното размножаване и развитие. Директно лъчение върху хората няма, не се отделя и озон.

Монтираните в салона на автобуса устройства са пригодени за непрекъснат цикъл на работа. Така независимо къде и колко дълго пътуват, хората могат да бъдат сигурни, че въздухът на борда се поддържа чист.


 
Почивки