ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА „ЮНИОН ИВКОНИ“ ООД

27.09.2022
Във връзка с публично изявление на г-н Симеон Идакиев, в което той твърди, че шофьор на компания „Юнион Ивкони“ не е качил в автобуса незрящ пътник, придружаван от куче-водач, нашата компания разпространява настоящата официална позиция: 
 
  1. Пътникът не е имал билет за превоз, а в автобуса не е имало нито едно свободно място. Нашите клиенти могат да закупят билети на каса, online или като се обадят на нашата денонощна телефонна линия, където служители на компания ще окажат съдействие и могат да запазят билет. Всеки от трите случаи гарантира на пътника място, ако има налично такова. Ако пътникът избере да закупи билет от шофьора, непосредствено преди тръгването на автобуса, поема риска да няма свободни места. 
Автобусът, който е пътувал от Кюстендил до София на 26 септември, с начален час на тръгване 10:00 часа от АГ Кюстендил, разполага с 35 места за пътници. За въпросния курс предварително са продадени 35 билета, от които 30 са от Кюстендил, 3 е от Радомир и 2 от по-малки населени места. 
 
  1. Билети се закупуват по реда на желанията на пътниците. Касиерите или online системата за продажби не избира на кого да издаде превозен документ и на кого не според пол, раса, физическо или психическо състояние, образование, религия или причина за пътуването. 
 
  1. „Юнион Ивкони“ уважава всички свои пътници и не ги дели на групи. Всички имат равни права. Нашата компания допуска на борда на автобусите кучета-водачи, придружаващи пътник с увреждания, както е записано в Общите условия за пътуване в страната. 

„Юнион Ивкони“ не е извършила никакво нарушение на правата на пътника нито от правна, нито от морална гледна точка, тъй като той не притежава билет за превоз за този конкретен курс. За да качим пътник без билет в пълен автобус, трябва да свалим друг пътник с редовен билет. Не определяме това нито като морално, нито като законно.  Уважаваме потребностите на всички граждани и сме готови да съдействаме за тяхното безопасно и комфортно пътуване. Надяваме се на същата коректност и към компанията ни. 
 
Почивки